2003 Petkeljärvi

Itäinen eksotiikka puri melojiin (vuonna 2003)

Maakuntalehti Karjalainen oli varannut runsaasti palstatilaa Suomen Ladun Erämelonnan SM-kisoille, joiden järjestämiseen myös Pikomalan retkeilijät kantoi kortensa kekoon.

Erämelonnan Sm-kilpailut houkuttelivat Ilomantsiin ennätykselliset noin 250 osallistujaa. Liekö sitten Ilomantsin eksotiikka, hyvä markkinointi vai melonnan suosion yleinen nousu purrut. Kaksipäiväisissä kisoissa ei ratkaissut niinkään melontavauhti vaan kiperistä tehtävistä selviäminen. Varhain lauantaiaamuna lähdettiin melat heiluen matkaan Petkeljärven kauniille
vesistöreitille, josta kilpailijat päivän mittaan rantautuivat lukuisille tehtävärasteille.

Kilpasarjoissa melontamatkaa oli 42 kilometriä, retkisarjassa noin 35 kilometriä ja nuorilla kymmenkunta. Muista kisoista poikkeavana piirteenä oli Ilomantsissa runsas järvien välisten kannasten ylitys. Kapeimpien kannasten yli kilpailijat nykäisivät kanoottinsa hartiavoimin, mutta pidemmillä taipaleilla piti ottaa pyörät alle.

Lauantain tehtävissä keskityttiin muun muassa luontotuntemukseen ja erätaitoihin, mutta leikkimieltäkään ei oltu unohdettu. Monikohan mahtoi tietää, että murrelausahdus ”upettoo hatelossa” tarkoittaa ”usvaa suolla”, eikä esimerkiksi ”hieno hattu”.

Valtaosa kilpailijoista piti Petkeljärven reittejä haastavina, tehtävärasteja hyvin järjestettyinä sekä maisemia upeina. Soraääniltäkään ei näin laajassa kilpailussa voitu välttyä, mutta nehän itse asiassa kuuluvat kuvaan. Pikomalan retkeilijöiden talkoomatkalaisillekin jäi kisoista mukava muisto osin sateisesta säästä huolimatta.

P.S. Kilkailujen johtajana toimi Suomen Ladun pitkäaikainen eräopas ja Pikomalan retkeilijät r.y:n perustajapuheenjohtaja Aulis Holm Helsingin Malminkartanosta. Kilpailujen tehtävistä ja ratasuunnittelusta vastasivat entiset rajamiehet Heikki Lyhykäinen ja Timo Poikonen Ilomantsista.

Matti Planting/Pikomalan retkeilijät