TIEDOTE: Erämelonnan SM-kilpailut viikonloppuna Ruovedellä

17.5.2013

ERÄMELONNAN SM-KILPAILUT VIIKONLOPPUNA RUOVEDELLÄ       17.5.2013

Perinteiset Erämelonnan Suomen mestaruuskilpailut järjestetään tänä viikonloppuna Ruovedellä. Turso 2013 -kilpailuun osallistuu 42 partiota, joissa on yhteensä 74 melojaa ja soutajaa. Voittaja ratkeaa tehtävärasteilla, joissa mitataan luonto-, melonta-, erä- ja kulttuuritietoja ja taitoja.

Kilpasarjalaiset melovat noin 28 tuntia kestävän kilpailun aikana yli 40 kilometriä, joten huipuilta vaaditaan myös hyvää fyysistä kuntoa. Retkisarjassa ehditään nauttimaan enemmän luonnossa liikkumisen riemusta, sillä matkaa reitillä on alle 30 kilometriä.

- Odotan, että kilpailu sujuu hyvin ja, että kilpailijat ovat tyytyväisiä ja tehtävät ovat sopivan haastavia. Haastavuus tarkoittaa sitä, että joukossa on tehtäviä, joista osasta saa helposti pisteitä. Mutta saadakseen maksimipisteet täytyy todellakin olla tietämystä ja osaamista eri osa-alueilta, kertoo kilpailun johtaja Antti Härkönen.

- Lisärasteilla, jotka ovat pelkkiä suunnistusrasteja, melontamatka pitenee suhteellisen paljon. Hyvällä melontataidolla ja fysiikalla voi saada ratkaisevia lisäpisteitä, Härkönen toteaa.

Vaikka kyseessä ei ole varsinainen yleisölaji, toivottaa kilpailun johtaja katsojat tervetulleiksi paikalle.

- Paikalliset voivat tulla reitin varrelle kannustamaan ja seuraamaan kilpailua, jos liikkuvat omilla aluksillaan. Paras paikka seurata kilpailua on lähtö ja maali, joissa kummassakin on tehtävärasteja suoritettavana.

Lähtölaukaus kajahtaa Ruoveden Pihlapirtillä lauantaina klo 10 ja samassa paikassa sijaitsevaan maaliin partiot saapuvat sunnuntaina noin klo 12-14.  

Viikonlopuksi Ruovedelle on odotettavissa kilpailujen luonteeseen sopivaa säätä.

- Keli näyttäisi olevan suhteellisen hyvä ainakin lauantaina. Viimeisten säätiedotusten mukaan pieni ukkospuuskien mahdollisuus on olemassa. Myrkyssä melojan pitää aina rantautua, muistuttaa Härkönen.

Kaksipäiväiseen kilpailuun kuuluu olennaisena osana myös yöpyminen maastossa.

- Yörastin tehtävät ovat mielenkiintoisia ja varmasti myös kilpailijoille mukavia. Odotan, että yörastilla tunnelma nousee ja kilpailijat kannustavat toisiaan haastavissa tehtävissä.

Ruoveden vesistöt sopivat Härkösen mukaan erinomaisesti kilpailuiden järjestämiseen

- Ruovesi valikoitui kilpailupaikaksi Tampereen lähiympäristön vaihtoehdoista erämaamaisuutensa ansiosta. Vesialue sopii hyvin Erämelonnan SM-kisojen luonteeseen, sillä siellä ei ole isoja selkiä, vaan jylhiä maaston muotoja, paljon saaria ja kapeikkoja. Ja vielä kun löytyi Ruoveden kanoottipurjehtijat yhteistyökumppaniksi ja heidän Pihlapirtti kilpailukeskukseksi, niin päädyttiin luonnollisesti tähän vaihtoehtoon.

Turso 2013 –kilpailua on järjestämässä yli 60 talkoolaista. Kilpailun järjestäminen on iso ponnistus.

- Työläs homma tämä on ja kun talkoovoimin tehdään, niin aina avainhenkilöille tuppaa kasaantumaan paljon tehtävää. Myös se, että kisaorganisaatio järjestää ensimmäistä kertaa tällaisen tapahtuman, näkyy väistämättä työmäärässä.

Kilpailun nimi, Turso 2013, viittaa alueen vahvaan siteeseen kansallisromanttiseen taiteeseen ja Kalevalassa esiintyvään vedenhaltija Iku-Tursoon. Kilpailun järjestäjänä toimii melontaseura Tampereen Vihuri ry yhteistyössä Suomen Ladun sekä Suomen melonta- ja soutuliiton kanssa.

 

Lisätiedot:

www.eramelonta.fi

 

Kilpailun johtaja Antti Härkönen

040–504 7777, antti.harkonen(at)hotmail.com

 

Tiedotusvastaava Matti Koistinen

044–279 5588, mattikoistinen(at)yahoo.com